Vendel

Allmänt

Vendel ligger Tierps kommun, Uppsala län. Förr i tiden, när Vendel var socken, tillhörde den Örbyhus härad i Tiundaland. Vendels församling ligger vid Vendelån och Vendelsjön. Vendels kyrka ligger ca 40km norr Uppsala. Landskapet består i huvudsak av öppen slättbygd men övergår i brytningsbygd och skogsbygd mot nordväst och öster.

Vendels historia

De järnåldersfynd som gjorts i Vendels församling har gett namn åt vendeltiden, vilken inföll 550-800 e.Kr, d v s perioden efter folkvandringstiden och före vikingatiden. De utmärkta vattenlederna gjorde Vendelåsen till en centralpunkt och en rik bygd. Via Vendelsjön och Vendelån hade man direktförbindelse med Fyrisån. Genom denna vattenled kunde man nå Gamla Uppsala och& Mälaren. Stormännen hade vida kontakter och reste liksom vikingarna utanför Sveriges gränser, dock aldrig så långt som vissa vikingafärder. Men helt klart en föregångarna till vikingatiden.

På 1880-talet skulle Vendels kyrkogård utvidgas. Då påträffades 14 båtgravar med föremål som pekar på en svunnen storhetstid, gravar där de gamla stormännen fått gå till vila med furstlig ståt, gravsatta i sina båtar med husgeråd, husdjur, konstnärligt utsirade rustningar och vapen. Den konstnärliga prakten vittnar om starkt inflytande från kontinenten. Gravföremålen finns idag på Statens Historiska Museum i Stockholm. En del finns på museet i Gamla Uppsala. Båtgravarna har haft stor vetenskaplig betydelse. I grav XII består gravsättningen av två tveeggade svärd samt ett eneggat. Vidare fanns där två sköldar, hjälm, spjut samt pilar. Bland övriga gravgåvor fanns glasbägare, spelbrickor, betsel samt verktyg. Metallföremålen har en praktfull ornamentik. Den föreställer djur och andra figurer i pressblecksteknik och i karvsnitt. Utanför båten anträffades offrade hästar och hundar. Gravfälten vid kyrkan är långt ifrån de enda i socknen. Hela Vendel är fullt av gravar - 900 gravhögar samt 1000 skeppssättningar eller andra märkliga fornminnen. Den mest berömda gravsättningen är Ottarshögen söder om kyrkan från 500-talet. Ottarshögen är en stor gravhög, omgiven av mindre gravar och stensättningar. Högen ligger invid landsvägen vid Husby. Enligt legenden ligger Ottar Vendelkråka begavd där.

I övrigt har man funnit omkring 1200 fornlämningar. Av dessa är 50 borttagna. Från bronsåldern härrör spridda rösegravar och skärvstenshögar. Från järnåldern härrör en större mängd spridda högar och 47 gravfält. Till större delen är dessa från yngre järnåldern. Omkring 240 gravar ligger inom spridda gravfält på det gamla kyrkogodset. Gravarna här härrör från perioden mellan folkvandringstiden och& vikingatiden. Gravarna är därmed samtida med den bebyggelse som har anträffats i grannskapet. Det finns två runstenar.

Man har även påträffat rester av järnåldersbebyggelse. Dessa rester är belägna inom kyrkogården utanför den medeltida bogårdsmuren. Denna bebyggelse består av bland annat en 32 m lång hall. Den är placerad i nordsydlig riktning på en upphöjd terrass. Bredvid denna hall fanns ett antal ekonomibyggnader av varierande slag. Den här bebyggelsen har legat inom det gamla kyrkogodset. Detta gäller även flera bebyggelseområden.

Intill brandgravfälten ligger det också en hel del bebyggelseenheter. Dessa har varit av lägre status. De har förmodligen varit bostäder för hövdingens män. Bebyggelsen har påbörjats under 400-talet. Den har fortsatt ända in i medeltiden. På medeltiden har den tydligen ersatts av en huvudgård. Huvudgården har i sin tur flyttats till Örbyhus slott i samband med att Vendels kyrka byggdes på 1200-talet. Kyrkan, med takmålningar av Johannes Ivan, invigdes 1310.

Ortnamnet Vendel

Namnet skrevs 1291 Vendil. Ordet är besläktat med verbet vinda. Det förmodas vara ett äldre namn på Vendelsjön och därvid syftande på sjöns krökta form. Via bygdenamn har enligt denna teori namnet överförts på socknen. Enligt en annan teori syftar vinda på en bäck som ligger norr om kyrkan.

Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Vendels_socken